Sunday, December 3, 2006

Kirja, jota ei lueta

Olen monesti ja aidosti aikonut lukea James Joycen Finnegans Waken (1939), kuten tietysti monta muutakin kirjaa. Sillä on kuitenkin erityinen paikka lukemattomuudessani. Tiedän siitä yhtä ja toista, olen lukenut siitä useita katkelmia sieltä täältä. Olen lukenut siitä tutkimustakin. Ohjaaja suositteli gradunteon yhteydessä Finnegans Wakeen tutustumista, ja sanoin hänelle, että voinhan sitä lukeakin. Ohjaaja vastasi hieman hämmentyneen oloisena, että se ei ole ehkä sellainen kirja, jota noin vaan luetaan. Ei kyllä luetakaan. Ja wikipedian artikkelia en uskalla ehkä lukea ollenkaan, koska siinä on varoitus: "Spoiler warning: Plot and/or ending details follow". Aika hämmentävää tämän tiiliskiven yhteydessä.

Vaikka lukisinkin Finnegans Waken, en luultavasti uskoisi lukeneeni sitä edelleenkään. Ja miten sen lukisin? Harppomalla, pala kerrallaan, alusta loppuun yhdellä istumalla pikavauhtia? Jos tänne sattuu Finnegans Waken läpäissyt epätodennäköinen kävijä, toivon, että hän kertoisi miten se tehdään.

Minun mielestäni romaanin lukeminenkin vaikuttaa jo kunnianhimoiselta hankkeelta, mutta Miikka Mutasen päätä paleltaa vielä vähemmän. Hän suomentaa Finnegans Wakea.

No comments: